Začinske ili aromatične biljke

ZELENI KUTAK - Začinske biljke

ZAČINSKE ILI AROMATIČNE BILJKE

Začinske ili aromatične biljke, tzv "trave " poznate zbog svog ukusa i mirisa, još od Viktorijanske ere igraju važnu ulogu u govoru cveća. Tako, bosiljak označava ljubav; nana ili menta čistotu; ruzmarin sećanje; lavanda sreću; majoran radost; melisa očaranost; peršun poziv na slavlje, a žalfija vrlinu.

Mnoge od začinskih biljaka izgledaju lepo, pa zašto da nam ne ukrase prostor pre nego što ih upotrebimo i tako oplemenimo ukus nekog jela. Mogu se gajiti i u stanu i na terasi, ali se uvek sade u proleće. Ako imate seme, najbolje je da ga posejete u peskovitu podlogu, a kada biljka nikne i dostigne visinu 5-6 cm onda je treba presaditi u veću posudu. Naravno, uvek postoji rizik da seme neće nići, pa je zato bolje da na pijaci kupite već odrasle biljke koje se gaje prilično jednostavno. Treba im obezbediti dosta svetlosti i malo peskovitiju podlogu ( jedan deo zemlje sa 1/3 peska ), jer im smeta suvišna voda oko korena. Ne treba preterivati sa zalivanjem jer višak vode smanjuje aromatičnost listova. Da bi biljke zadržale lep izgled, potrebno je zakidati vrhove i potkresivati ih. Kada procvetaju, ako cvetovi nisu dekorativni, treba ih prstima otkinuti, zajedno sa vrhom grančice. Ako ih gajite na terasi ili u bašti, višegodišnje biljke preko zime treba zaštiti najlonom ili ih uneti u prostoriju.

                                          

Začinske biljke

Kada se koriste za jelo. važno je da se beru u jutarnjim časovima, kada je sunčano jer im je tada lišće bogatije eteričnim uljima, a samim tim su i mirisnije.

Začinske biljke mogu biti i lepa dekoracija na stolu, koja može da se  dopuni i rezanim cvećem. Tada je potrebno da među biljke postavite komade natopljenog sunđera, prethodno obavijenog celofanom, kako biste obezbedili "postolje" za rezane biljke.

Ako ste poželeli da u svojoj kuhinji gajite neku začinsku biljku evo nekoliko predloga:

Vaše biljčice možete da posadite u neku zidnu korpu, a između njih stavite šišarke i mahovinu ili nešto slično. Najbolje je ako sadite biljčice u već postojećim saksijama kako bi mogle lakše da se zamene ili uklone.

                                            

ZDRAVLJE U KORPI

Ako ima mesta na Vašem kuhinjskom pultu možete napraviti konstrukciju od vrbovih grana. Pre nego što pričvrstite gornji deo konstrukcije, iskoristite stare, rasparene šoljice u koje ste posadili biljčice, a onda te šoljice nanizali kroz drške konstrukciju i na kraju sve zajedno pričvrstili. Ne zaboravite da svuda na dno staviti malo kamenčića radi drenaže.

Predlažemo vam neke vrste začinskog bilja  koje možete s lakoćom gajiti:

Bosiljak, Ocimum basilicum                         

                                              

BOSILJAK

Ima ga u raznim varijetetima - sa nabranim listovima, sa purpurnim listovima, đenovski intenzivne arome, patuljasti koji je visok tek oko 15 cm itd. Seje se u proleće u peskovitoj podlozi. Treba ga podrezati čim počne da cveta da se ne bi bespotrebno trošio. Upotrebljava se za dodatak mnogim jelima, sosovima, salatama, sam ili u kombinaciji sa drugim zelenišem. Kada ga seckate sirovog najbolje je da upotrebite oštre makaze, jer se nožem može oštetiti leteća srž koja mu i daje miris. Možete ga i osušiti i čuvati u hermetički zatvorenim teglicama.

Nana, Mentha viridis

                                            

Nana

Zeljasta, višegodišnja vrsta, ne poraste viša od 40 cm. Dobro uspeva u polusenci, u rastresitom zemljištu pomešanom sa 1/5 peska. Zaliva se često, ali sa malom količinom vode. Zelena menta se koristi kao dodatak sosovima, smesama za punjenje povrća ili za piletinu, za prženja i sveže barene salate. Naravno, možete od nje skuvati čaj ili napraviti ukusan liker.

Majčina dušica, Thymus vulgaris

                                            

Majčina dušica

Višegodišnja zimzelena biljka, koja zbog drvenastog stabla podseća na mali žbun, visok 20-30 cm. Prija joj sunce i ne treba je previše zalivati. Seje se u proleće. Najčešće se koristi kao dodatak raznim sosovima i jelima koja se dinstaju, daje miris divljači, supama i jelima od ribe. Čaj je takođe izuzetno prijatan, poboljšava apetit i leči manje prehlade.