TERAPIJA BOJAMA

TERAPIJA BOJAMA

TERAPIJA BOJAMA

O značaju boja govori njihovo prisustvo u našem svakodnevnom razmišljanju, od toga koja je boja aktuelna ove sezone, kako da uklopimo boje u svojoj garderobi do toga koje su prave boje za naše zidove. Osim moći koje boje imaju na svesnom nivou, trebalo bi da razmislimo i o uticaju boja na našu podsvest. 

Reagovanje na boje je emocionalno i zato je cveće idealan provodnik  jer stimuliše mnogo više od čula vida i ukusa. Jedan kreativni cvetni aranžman ima sposobnost da izazove neko osećanje ili trajniju promenu raspoloženja i to bez upotrebe reči – samom svojom pojavom i bojom, može da nas stimuliše ili opusti, da pobudi lepe uspomene ili potpuno preobrati naše raspoloženje. Cveće na najjednostavniji način utiče na poboljšanje našeg emocionalnog zdravlja.

U potrazi za nečim što bi moglo osvežiti našu svakodnevicu, ne možemo a da ne primetimo da nam cveće znatno ulepšava stvarnost, da lepo osmišljen aranžman u raznim bojama budi u nama osećaj koji neminovno podiže raspoloženje.

Napravili smo izbor od pet emocionalnih boja izraženih u raznovrsnim cvetnim aranžmanima koji se kreiraju u Teleflori:

Osećaj: Pravi osećaj stvara se kombinacijom boja koje su nežne i mirnije. Aranžmani u bledo narandžastoj boji i svetlim nijanasama zelene utiču da se osećamo sigurno ušuškano, zaštićeno i voljeno. Ovakvi cvetni aranžmani preporučuju se naročito za nove mame, iako dobro znamo da bi ovakav znak pažnje i ljubavi svakome prijao.

Romantičan: Osećaj intimnosti nostalgije i prijatnosti je sadržan u ovoj boji, nežna mešavina  roze, ciklama tonova. Romantični aranžmani izražavaju osećanje ljubavi i divljenja, npr. majkama, sestrama, najboljim prijateljicama, budućim mladama i ostalim značajnim osobama u Vašem životu pošaljite Teleflorin buket ili cvetnu kompoziciju u ovim tonovima.

Senzualan osećaj: Bogata kombinacija senzualnih boja idealna je za prefinjene, strastvene i čak zavodničke prilike. Upadljive nijanse crvene su srž ove dinamične cvetne emocije. Senzualni aranžman možete priuštiti voljenoj osobi za posebnu priliku ili poslati joj na adresu pre izlazka na večeru – ogrlica od svežeg cveca ili “korsaž” na njenoj ruci u ovim tonovima ce učiniti da se oseća magnetski privlačno i ekstravagantno.   

Osećaj smirenosti: Smirenost i opuštanje su osnova ove šeme boja. Ova emocija treba da nas inspiriše na mir neba ili mora i u ovakvom aranžmanu dominiraju svetle nijanse zelene, nežno roze tonovi. Korpa cveća u ovim tonovima izazvaće osećaj smirenosti i harmonije,  idealna je za zaposlene mame, sve ambiciozne i zaposlene žene kojima je potreban trenutak mira u koji će pobeći iz stresnih životnih situacija.

Osećaj hirovitosti: Ova emocija prati one koji vole zabavu, živahni su i slobodnog duha, a u cvetnim aranžmanima karakteriše ih kontrast boja, ekscentrične forme. Idealni su za rođendane, diplomske večeri, promocije i druge vrste proslava.

                                          

 

IZ JEDNOG CVETNOG BONTONA

Kad je cveće u pitanju ne treba preterivati u darivanju. Preterivanje nije odraz dobrog stila. Veliki buket umesto da obraduje onoga kome je namenjen može zadati nevolje: gde da se smesti i u koju odgovarajuću vazu. Isto pravilo važi i kad izlazite s nekim na večeru. Veliki buket cveća, kao znak pažnje, izazvaće suprotan efekat, umesto da obraduje, postaće nezgodan teret.

  • svadbeni buketi najčešće se prave od belog cveća, jer belo je boja koja označava čistotu, nevinost, čednost;

  • muškarac koji dolazi u posetu oženjenom prijatelju može doneti na poklon cveće njegovoj supruzi;

  • iako cveće ne obavezuje i ne zadužuje, nikad se ne nosi u službenu posetu, makar bila reč o dami;

  • bolesnicima ne poklanjati cveće koje intenzivno miriše: ljiljan, frezija…

  • cveće u saksijama se poklanja samo poznatim osobama i to onim za koje znate da imaju prostora, kao i naviku da gaje cveće;

  • cveće treba nositi uspravno kako se ne bi dogodilo da neki cvet ispadne i u levoj ruci jer desna ruka mora da bude slobodna za rukovanje;

  • momak koji dolazi u kuću svoje devojke treba da ponese i cveće za majku i za devojku. Ali, prvo cveće predaje majci. Dovoljan je samo jedan cvet;

  • Japanci kažu da rezano cveće dobija život kad se daruje i uvek poklanjaju 3 cveta jer za njih to predstavlja skup ili celinu.

Zašto se poklanja cveće?

Od kako je sveta i veka cveće je darivano kao izraz naklonosti, poštovanja, simpatije, ljubavi... Približiti, preneti snagu je najuzvišeniji oblik razmene energije koji se dešava u trenutku kad se poklonjen cvet spusti na dlan onog kome je namenjen. O tome se malo priča i malo se zna. Iz Teleflorinog dugogodišnjeg iskustva pokušaćemo tu lepu i plemenitu potrebu da nekog učinimo srećnim da sagledamo baš iz te dimenzije.

Kada se poklanja?...

Kada se neko rodi, pa kada se taj dan ponavlja iz godine u godinu kao rođeni dan, kad počnu da niču prvi zubići, i kada se prohoda, kad počne školska godina, kad se završi, matura i diplomiranje, magistratura i doktorat, kad se zaposli, pa unapređenje, kad se postaje mama ili baba i deda, kad se zabrlja,kad se firma osnuje i kad su joj godišnjice, kad se dvoje vole i kada se poštuju, kada su na kraju sveta…

Kako se šalje?

Lično ili preko Teleflore - drugog nema. Uvek je dobro lično pa bilo to stidljivo i nezgrapno. Ako je buket umotan u beli papir obavezno ga skinuti pre predaje. Ipak, postoje situacije kada smo neizbežni, ili nas podmetnu, žele da baš to mi uradimo, bitno im je da je to sa stilom, veruje se našem ukusu, sve se prepusti nama. Bitne su nam neke informacije kakav je tip ličnosti osoba kojoj se šalje cveće, koji cvet joj je omiljen, boja, šta je osobno za nju… Poklanja se pažnja aranžiranju cveća ali i govoru. Naš slogan "Neka cveće govori" je uvek prisutan. Umetnost kazivanja neizrecivog cvećem kao i veliki zanat stvaranja, pokušaćemo da vam približimo kako biste se i vi uključili u umetnost razumevanja

Kako se poklanja?

Postoje dileme kada se poklanja rezano cveće: da li u omotu ili bez njega. U zavisnosti od zemlje i običaja, na primer u Francuskoj, Engleskoj i Italiji cveće se poklanja uvijeno kao poklon. Tamo gde misle da je lepota cveća sama po sebi dovoljna, pre nego što se preda cveće, skida se omot. Teleflorini buketi i aranžmani se takođe poklanjaju bez omota. Najlepši omot je fina energija kojom cveće iz buketa zrači, kao i poruka koju nosi. Vreme celofana, krepova je prošlo. U našim cvećarama danas su aktuelne mrežice. Nožice Teleflorinih buketa vole da budu viđene ili diskretno zašnirane "balerinom", ponekad obložene zelenim listom.

Šta se poklanja?

Obično se izborom pojedinih biljaka njihove osobine poistovećuju sa željama, stremljenjima i nadama onih koji ih šalju. Tako ce buket margareta u značenju dugovečnosti, trajnosti obradovati jednu baku - tim pre što ga je poslao unuk

Orhideje će biti podrška i radost gospodina koji je upravo saznao da će postati tata. Orhis (jaje) kao što ime kazuje simbol je oplodnje.

Za prijem kod francuskog ambasadora predložili smo kraljevske ljiljane - i francuski kraljevi su uzimali ljiljan kao simbol za procvat svog naroda

Kada je ljubav intenzivna osim crvenih ruža koje se obično poklanjaju, ima nešto zanosno i erotsko u mirisnom cvetu kraljevskog ljiljana. Sveže cveće u formi buketa aranžirano u posudi, korpi, na stalku poklanja se u svim prilikama sa i bez povoda.

Ako je prilika na primer intimna večera u dvoje, cvetni aranžman imaće i dve sveće čiji će plamičci u razgorevanju dati jednu svečaniju notu. Aranžman sa razvučenom paučinom značiće da je vreme za njega stalo ili da je ona uhvaćena u paukovu mrežu u prenesenom smislu.

Ružu u kutiji poslaće joj na posao za početak prijatnog radnog dana

Korpa sa voćem i cvećem - vitaminska korpa za brzi oporavak sa cvećem živih boja, oboriće temperaturu bar za nekoliko podeoka.

Upotrebom četinara kao zelenila ili poklanjanje sadnica ako ste pozvani na roštilj u vikendicu - potencira se na simbolu životne snage i nepokolebljivosti u svakodnevnom životu - kao što četinari odolevaju vetru i oluji.

Džentlmensko ophođenje i lepi maniri se potvrđuju gestom slanja cveća. Prijatno je iznenađenje videti reakcije muškaraca koji su dobili cveće. Tako je razoružan jedan gospodin Crnogorac, iako je bio suzdržan videli smo mu osmeh u očima. Jedan drugi komentar je bio: "Sad znam kako je ženama". I naš predsednik voli cveće, ljubopitljivo razgledajući i diveći se aranžmanu zapazio je i najsitnije detalje. Branko Kockica je bio zatečen, usred emisije u kojoj je gostovao i pričao o svojoj velikoj ljubavi - čamcima, dobio je cvetni brod kao podršku od svoje životne ljubavi.

I sobno cveće se poklanja, uobičajeno mladencima. Otmeni cvet jakog mirisa - gardenija uvek je nepogrešiv izbor.

Darivanje cveća pokreće sve ono sto je dobro i plemenito, zagreva naša srca ljubavlju prema prirodi i ljudima i otkriva nam svu lepotu života.

Ljubavi se uvek možete učiti među cvećem. Neka se vaše oči otvore za cvet i za svetlost, a srce zakuca za lepotu.

I deci treba poklanjati cveće - male ljupke buketiće u vedrim bojama sa svim detaljima, leptirićima… Dečake učiti finim manirima darivanja cveća. Neki dečaci našem Dekiju sa bilborda, slični - koji su u pratnji mama dolazili u Telefloru i slali cveće simpatijama iz obdaništa, danas svoje devojke obasipaju ovom cvetnom pažnjom i radošću.


Boje nose određenu simboliku. Hromoterapija istražuje kako boje utiču na čoveka, na njegovo raspoloženje, psihičko osećanje pa time i na zdravlje. Da nekog prodrmate ili podignete raspoloženje pošaljite crveno cveće, ono je najdublje povezano sa principom života, ljubavnim žarom i lepotom. Crvenom ružom možete poželeti sreću za rođendan ili uspeh na ispitu, a ono: "Volim Te" reci će samo jednoj. Onima čiji su nervi "na granici izdržljivosti" ne savetujemo isto. Plavo cveće je ređe, nikako veštački obojene plave ruže. Perunike, delfinijum... sve što podstiče maštu i sanjarenje. Plavo je boja ptice sreće. Plave ptice, nedohvatne a sasvim blizu. Žuto cveće je možda najtoplije, ta boja je intenzivna i prodorna. Neverovatne količine energije i silu napretka usmerićete na osobu kojoj poklanjate žuto cveće. Čim se zaboravi na božansku ljubav dolazi oholost, nadutost, ljubomora, žuto se povezuje sa preljubom, kad se kidaju svete bračne veze, a to se u Teleflori ne priznaje, Teleflorine žute ruže nikako ne znače ljubomoru - one simbolizuju svetlost i nose pečat njenog aktivnog principa.

Ko kaže da je 13 baksuzan broj?

13. juna je 13 žutih ruža (i ko kaže da je žuto boja ljubomore) otišlo na odbranu jednog diplomskog. Odgovor je bio za 13 ali za sada je najviša ocena 10.

Gospođa Majda voli šampanj ruže te su je njene kolege za odlazak u penziju tako ispartile.

Da vreme romantike nije prošlo rekao nam je cvetni aranžman sa ručno ispisanom zbirkom pesama posvećenoj voljenoj devojci.

Kažu da na ravninama neba i prostranstva caruje večiti maj. Opisuje se kao mesec u kome vlada boginja Lada (boginja proleća, mladosti i lepote u starih Slovena). U maju devojke "laduju" u njenu  čast. Sve je u znaku cveća, venčića, smeha, radosti... usredsređeno na kult plodnosti, ljubavi i udaje, rađanje i regeneraciju prirode. Dominira princip prirodnog uspona a vidno je smanjeno dejstvo kontrolisanih pravila.Tako je i Teleflorin stil malo slobodniji, pomeraju se granice, izlazi se iz okvira.

Cvetni časovnik
 "Život je pokret, probudi se, kreni..." .. Carpe diem - Zgrabi dan, na svaki, pa i cvetni način. Tokom 24 sata, bezbroj je prilika da u cvetnom duhu podelite sreću i iskažete naklonost... pa tako predlažemo:

za buđenje - petlovu krestu, 
za nešto između - nezaboravak, 
za tačno u podne - suncokret, 
za čaj u 5 - crveni hibiskus,
za poziv na večeru - zovu,
za laku noć- dan i noć, 
za lepe snove - mak,
a u čas(t) rođenja - Teleflorin cvetni aranžman!

 

 

CVEĆE - MODNI DETALJ

Cveće u bašti i cveće u mašti, na stolu, u prozoru - uobičajena mesta gde se može videti: cveće na njoj - prizor beskrajno uzvišen. Ono što je u svetu već odavno zastupljeno, kod nas mic po mic se pomalja. Najčešće je cvetić modni detalj zastupljen na venčanjima. Njime se obeležavaju mladoženja i kumovi.

Na svakoj Teleflorinoj konferenciji, svečanoj večeri cvet je prisutan i na reveru, ramenu ili u kosi učesnika.U značenju tople dobrodošlice i prijatnog raspoloženja. Nije slučajno da tu dolazi i do procesa identifikacije, misli i osećanja cvetno obeleženih se upravo tako rascvetavaju pri ovim susretima koji se održavaju jedanput godišnje u različitim krajevima sveta.

Kod nas je za sada ovo cvetno obeležavanje prisutno na svadbenim svečanostima. Cvet za mladoženju i kumove i bliže članove porodice i ruzmarin za goste.

Ono sto nas posebno raduje, ovog leta smo primetili više šešira na glavama naših sugrađanki koje su krasili venčici od sitnog poljskog cveta, kao i poneki krupniji cvet suncokreta, orhideje i sl. Šešir se ne nosi samo iz praktičnih razloga. Promena mišljenja a i drugačiji pogled na svet. Primećujemo naše žene misle cvetno. Našoj prijateljici za rođendan poklonili smo kišobran ukrašen cvetom suncokreta, kaže da je ne samo sebi razvedrila sumoran kišni dan već je to isto videla i u pogledima prolaznika. Odaberite Vaš cvet i krenite u razvedravanja!

Cvetić na reveru obično je cvetak iz bidermajera, u beloj, šampanj ili nekoj pastelnoj boji. Ne retko su to plodići, bobice, travčice, a nedavno je i jedna ljuta papričica govorila o leskovačkom poreklu mladoženje.

Mladić koji će biti pratilac na maturskoj večeri, odlučio je da svojoj partnerki pokloni korsaž (cvetnu narukvicu) pa je već ovih dana došao da se posavetuje sa nama oko detalja. Otkrio nam je da je zaljubljen u nju i složio se sa nama da će joj mali ljupki crveni cvetovi ruža sve reći...

Na dan svog punoletstva ona je želela da izgleda posebno. Haljina je bila na bratele jednostavna kakva je ona a opet posebna kakav je cvetni buketić na nadlaktici - šampanj ruže i plavi delfinium.

Struk se često ističe kaišem. Evo, male promene. Ciklama orhideje.

Cvetna ogrlica sa biserima je originalno rešenje jednog prosca. Pored malih orhideja evo idejnog rešenja za cvet koji je kreiran u mašti - cvetić zumbula, cvetić ornitogaluma, kapica molucele i eto nove vrste, izmišljene samo za nju.

Da cvet kao modni detalj ne zna za godine videli smo na jednoj višedecenijskoj maturi. Gospođa sa sitnim amarilisima i crvenim plodićima na ramenu dobila je sve komplimente večite mladosti.

Od ovog proleća dopunite svoj izgled cvećem, igrajte se ili bar budite odeveni u boje cveća i voća, muškarci baš kao i žene.

Nosite cvet u kosi, taj ljubak nakit, naročito ako je po boji i obimu usklađen sa haljinom. Takav nakit se mora ponekad čuvati i u sefu od frižidera. Za provalnike to je komplikovano.

Veruje u cvetno onaj koji je cvet sam!