TELEFLORIN STIL

TELEFLORIN STIL

Ljubav prema prirodi, shvatanje prolaznosti životnog ciklusa i uočavanje lepote trenutka je ono što je zajedničko u aranžiranju japanske ikebane i Teleflorinih aranžmana.

GOVOR CVEĆA

Kada volimo biljke, onda to podrazumeva da bi trebalo i da ih razumemo. Razumevanja i ljubavi radi, nudimo vam osnovne informacije koje bi trebalo da znate o cveću, a za čiji izbor su se pobrinuli Teleflorini aranžeri. Pa onda - Neka cveće govori!

Bršljan

Ova je plemenite biljke koja nas štiti od raznoraznih otrova i štetnih dejstava kojim smo svakodnevno izloženi, a da toga nismo ni svesni. Sobni bršljan, naučno potvrđeno, upija benzen koga ima u benzinu, bojama, deterdžentu, dimu cigareta smanjujući rizik štetnih dejstava

Šunja se po našim baštama, ima ga u parkovima, šumama. Najprijatnije mu je u hrastovim i bukovim šumama, ali dobro podnosi i zagađen vazduh po gradovima. Pošto je zelen tokom cele godine simbolizuje trajnost biljne snage i postojanost želje, vernost. Stavljao se u dečje kolevke o Đurđevdanu, a na Badnji dan njime se kite vrata i prozori na kućama. Lek je za glavobolju, mamurluk, žive rane, prolećni umor... Sanjati bršljan - neko Te se zaželeo. Pokloniti bršljan - želim da Te zagrlim.

Grci su ga posvetili bogu vina - Dioniziju, koji ga je nosio na glavi kao i Aleksandar Veliki. Obavezno je prisutan u svadbenim aranžmanima, dobro je da se i u bidermajeru nađe po koji listić ili na reveru mladoženje.

Bosiljak

Kaže se najpre u bašti treba posaditi bosiljak, pa onda ostalo cveće. Pančić je rekao da on Srbina prati kroz sav njegov život, u radosti i žalosti, od kolevke pa do groba. Božji cvet. Po predanju iz legendi ponikao je na grobu cara Uroša; ili čak na grobu Spasiteljevom, ili je postao od suza Svetog Save. Veruje se da miris bosiljka stvara ljubav. Bosiljak u prozoru je poziv ljubavniku. Samo komarci beže od mirisa bosiljka.

Bambus

Inspirisani nedavnim susretom sa japanskim Majstorom ikebane predstavljamo vam bambus. Uz bor i stablo šljive u Japanu jedna od triju biljaka povoljnog predznaka je i bambus. Takođe slikanje bambusa više je od umetnosti: to je duhovna vežba. Uspravnost bambusa predstavlja savršenstvo njegovog uzleta ka nebu; praznina između njegovih čvorova - slika praznine srca. Šuštanje bambusa za neke učitelje znak je iluminacije. Slikanje bambusa se približava kaligrafiji: to je istinski govor do koga dopire samo intuitivna percepcija. Upotrebljava se da bi se odagnali štetni uticaji više zbog suvog praska što ga proizvodi njegovo drvo bačeno u vatru. U našim aranžmanima ima i značenje odanosti i postojanosti bračne zajednice.

Ruža

Ruža, rosa, đul, mirišljavka, stoperka, slatkača, stolistica... izuzetne lepote, oblika i mirisa, cvet ljubavi. Kaže se da u raju najviše ima bosiljka i ruža.

U Grčkoj mitologiji - ruža, Afroditin cvet znak je života, ljubavi i ponovnog rođenja. Bahus je osvojio jednu nimfu jureći je ružinim grmom, jedan trn se zakačio za njenu haljinu. U znak zahvalnosti okitio ga je nežnim cvetovima u boji nimfinih obraza. Afroditi, boginji ljubavi i plodnosti prinosili su Grci ružu, devojke nosile vence belih ruža prilikom ceremonijalnih svečanosti, a posipanje puta laticama datira još iz tog vremena. Nedavno smo po želji našeg klijenta posuli laticama ruža stepenice voljene devojke, pri tom je isporučen buket crvenih ruža.

Kada je Marija Magdalena suzama zalila crvenu ružu, ruža je postala bela.

U rimskom carstvu venac od ruža se koristio za kićenje vojskovođa, za odlazak u rat. One su simbol radosti, zadovoljstva i ljubavi. U hrišćanskoj simbolici znače ljubav. Može se reći da je ruža cvet zapadnog kao lotos istočnog ili narcis grčkog sveta.

Poklonjen ružin pupoljak je ljubav. Buket crvenih ruža - strasna ljubav. Prilikom godišnjica - podsećanje na mladalačke strasti i da one još postoje. Bela ruža - čista osećanja, omiljen cvet mnogih dama. Roze ruža - nežna, suptilna osećanja. Žute ruže - topla, razigrana osećanja. Teleflorine žute ruže nemaju veze sa ljubomorom. Narandžaste - potreba za ljubavlju. Prilikom veridbe - crvena ruža prikladna kao i za venčanja. Plava ruža je simbol nemogućeg. U Teleflori veštački obojene plave ruže nisu baš omiljene. Ruža muškarcu - odanom.

Maslačak

"On je često, kraj puta ugledao biljku, koja ne podnosi ljudski dah, a za koju su mu rekli da je zovu ŽENSKA VERNOST, ali da bi trebalo da je zovu: MUŠKA LJUBAV. Dovoljno je duhnuti u nju pa da odleti, kao neka paučina ukleta sa nekog drugog sveta..

Maslačak zovu još trava od groznice, jer koren maslačka služi kao lek od groznice.

Čičak

Da čičak nije samo hrana za magarce, da nije tako nepristupačan i nezgodan - pokazaćemo vam jednim Teleflorinim letnjim aranžmanom. Naročito u divljim i pejsažnim varijantama ova biljka dominira. Još kada vam budemo otkrili jedno njegovo svojstvo postaće vam draži, možda i omiljeni cvet. Zbog svoje osobine da prijanja za druge predmete veruje se da izaziva magično dejstvo kakve veze ili spajanja. Ili se baci čičak na momka "da bi se devojka zalepila za njega".

Poput svih bodljikavih biljaka simbol je spoljne odbrane i zaštite srca od pogubnih napada. "Ko ga dirne, ubošće se". Ima u njemu nešto osvetničkog ali zbog zrakastog oblika glave dobija i drugačiju vrednost - zračak svetlosti. Pre nego sto krenete na posao dobro je uhvatiti se za čičak da bi se tako i započeti posao prihvatao.

U drevnoj Kini su ga smatrali sredstvom za jačanje, kojim se postizao dug život. Kada se osuši traje beskonačno.

Isitnjene bodlje, samlevene i ispržene u masti upotrebljavaju se kao spoljnje sredstvo kod detinjih krasta, zabeležio je još Vuk Karadžić. U današnjoj kozmetici za kosu svoju primenu je našao kao ulje za jačanje korena kose.

Monstera

Veliki, sjajni, tamno zeleni listovi sa dubokim usecima raznih oblika na dugim mesnatim drškama su rado viđeni u našim aranžmanima. Nekad su ove listove koristili u nekim religioznim obredima, mahali su kao lepezom, verujući da ima božansku moć da otera zle duhove.

Suncokret

Za Van Goga suncokret je istovremeno bio simbol i nade i predanosti višoj sili, predstavljao je njegov amblem prijateljstva sa Gogenom. Razmenjivali su svoje studije ovog cveta koji se godinama pojavljivao u njihovom radu. Posle jedne svađe kad je Van Gog sebi odsekao uvo, a Gogen potom zauvek napustio Arl, napušteni Van Gog je ponovo slikao voljeni cvet, kao poklon Gogenu u znak želje i potrebe za pomirenjem.

Sem što miri, videli smo inspiriše mnoge umetnike a i Teleflorine aranžere. Kad nam traže nešto simbolično za rođenje blizanaca nekako se baš suncokret toplo nametne. Zato ako primetite dva sunašca kako se zlate iz korpe cveća koja hrli ka nekom od naših porodilišta, znajte da su rođena dva dečaka ili dve devojčice ili bata i seka.

Djurdjevak

Đurđevak je majski začin svake kompozicije. Ovo je Ladin cvet - cvet proleća i rađanja života. Bere se da bude "cvetna godina", a sa ostalim đurđevskim cvećem i travama, vrbovim granama plete u vence koji se stavljaju na krovove zgrada i na vrata. Da maj bude još svečaniji o vaskršnjim praznicima učiniće stoni aranžmani sa rascvetalim granama voćki i lalama, zumbulima... Atmosferu radosti upotpuniće lepo i maštovito ukrašena šarena jaja kao i čokoladna jaja i igračkice zeke, pilići... u gnezdima od grančica, slamice, ponekom peruškom. Motiv gnezda krasiće majske kartice. One koji su usamljeni možete obradovati željama za dvoptično gnezdo.

Hortenzija

Cvet mirenja ljubavnika ili bračnih parova. Kažu da poklanjanje cveta hortenzije ima dva značenja - mogu li da Vam verujem ili sanjao sam jedan san…hteo bih da Vam ga ispričam. Hortenzija je baštenski cvet i ukras mnogih vrtova i parkova. U Teleflorinim aranžmanima ove ljupke cvetne lopte dobre su za popunjavanje. Presovani cvetići nalik detelini mogu da posluže kao lep motiv kartica koje možete i sami da napravite. A sušeni cvetovi izuzetno dekorativni ukrašavaće vaš dom u dugim zimskim danima.

Ljiljan

Ljiljan - simbol nebeske čistote je cvet kojim se izražava nežnost. Simbolizuje razmnožavanja i procvat, pa su ga francuski kraljevi prepoznali kao cvet slave. Mirisan opojan, nimalo devičanski sa afrodizijačkim svojstvima.

Prati intenzivne ljubavi i zanose zbog opojnog punog mirisa. Ljiljan se među cvećem izdvaja svojom otmenošću, posebnošću. Ovaj cvet je u ruci držao arhangel Gavrilo kada je Bogorodici saopštavao blage vesti o rođenju Isusovom. Zato ga zovu i Bogorodičin cvet. Njegova lepota je zanosna i opijajuća.