ŠTA SVAKA NEVESTA TREBA DA ZNA

ŠTA SVAKA NEVESTA TREBA DA ZNA

NOVI TRENDOVI ARANŽIRANJA

Kada je u Tokiju održana Konferencija Teleflore International, koju čini sistem od 55 000 šlanica cvećara iz 185 zemalja širom sveta, domaćin je organizovao Festival cveća i Međunarodno takmičenje u cvetnom dizajnu.

Gledajući cvetne aranžmane koji su dominirali na prezentaciji u Tokiju, može se zaključiti da su aktuleni trendovi moderne, izdužene, kaskadne forme, gde cveće i ostali ukrasni elementi padaju u slapovima i, iako jednostavni, deluju veoma raskošno, zbog sklada kojim zrače i prečišcćenih linija koje ih karakterišu. Mnogo je nežnosti, lepršavosti i romantike u ovim skladnim novim formama koje obeležavaju buket za ovu sezonu.

Moderni su ljubičastobeli tonovi ( ljubičasta je dominantna u odevanju, te su i cvetni aranžmani u skladu s tim ) , pa je mnogo ljubičastog cveća: falenopsis, eustome, frezije, ali i ljubičaste ruže i ukrasni luk. Kada je reč o cvetnim aranžmanima, veoma su moderne konstrukcije (velike, srednje i male), koje su i kod nas već dugo popularne. Kombinacije grana i kore drveta, suvih plodova, školjki, žice, srebrnih i zlatnih niti, bambusa…. pružaju mogućnost da se mašta rasplamsa.


EVROPSKI STIL U ARANŽIRANJU

Seminar International floral art

Škola Art and Nature International je u Parizu organizovala seminar koji su vodili vrhunski majstori iz oblasti cvetnog dizajna: gospođa Hermina Frezal iz Francuske, Stein Are Hansen iz Norveške i Richard Haslam iz Irske.Tema je bila posvećena venčanju.

U Irskoj su u trendu nijanse svetlo zelene i trava boje. U modi je retro stil (buketi su vrlo slični onima koji su rađeni pre 100 godina, ali sa novim detaljima od žica, čioda sa biserima...Najtraženiji cvet je kale, a u upotrebi su karanfili svetlo zelene ili neke druge interesantne boje.

Norvežanin Stein Hansen, vešto barata ekvizetumom koji daje velike mogućnosti u aranžiranju.

Norvežani vole viseće bidermajere.Stein stavlja akcenat na belo cveće, singapurske orhideje,stefanotis, vaks. Koristi špenadle za pričvršćivanje zelenila i cveća.

U Francuskoj tokom proletnjih i letnjih meseci u bidermajerima je zastupljeno belo, šampanj ili cveće zelene boje, dok u zimskim mesecima gospodja Frezal preporučuje bordo i puder roze kombinacije cveća.

Bidermajer muf je njen favorit. Koristi lepak i žicu, potpomaže se špenadlama...O njenoj popularnosti govore njeni klijenti, a to su Elton Džon, Tina Tarner...


SVADBENA DEKORACIJA

Svadbena dekoracija

Za spektakularan a venčanja zadužena je Amerikanka Vera Vong, a Telelfora je zadužena da od svakog venčanja napravi mali nezaborav. Nema zlatnog pravila ali otkrićemo Vam na koje sve načine možete da ulepšate ovaj veliki dan.

Veliko je uzbuđenje i posebna pažnja kada se treba odlučiti za haljinu, buket, frizuru, cipele, ali i sve ono sto podrazumeva planiranje jednog venčanja. Cvetna dekoracija nije nimalo lak zadatak i po mesec dana ranije, kada su u pitanju velike i zahtevne svadbe treba početi sa pripremama. Vodi se računa o prirodama para koji se venčava, njihovim željama, mogućnostima i pravi se mala studija. Cela atmosfera treba da je u duhu koji je deo njih samih. Cvetna dekoracija je nešto što daje poseban pečat i bez čega se ne može.

 

U stilu Eleninog vencanja

Celokupna dekoracija vencanja je uvek za Telefloru izazov. Jedan takav zivotno vazan zadatak poverila nam je i Elena ( znamo je kao uspesnu, mladu zenu i javnu licnost ).Pripreme su pocele par meseci ranije, sve je unapred osmisljeno. Odabrali smo stil ( romantican "retro" ), odlucili se za ruze i definisali vrste i boje, zelenilo i prpratne detalje. Romantika je bila veoma vazan motiv za ozivljavanje toplog i zivopisnog ambijenta.

Specijalno su dizajnirane posude , plitke sa stopicom poput renesansnih sa patinom, kao i veliki cupovi na kapitelima.

Na gostinskim stolovima ususureni, kompaktni aranzmani , na mladenackom stolu, bogatiji, gizdaviji sa cipkanim i organdin trakama, bogato ukrasenim teskim srebrnim svecnjacima, pecat otmenog, kraljevskog.

Na svedskim stolovima, gusto rascvetana krosnja od ruza, replika na one iza mladenaca, tri krosnje posute krupnim cvetovima, elegantno zavodljive poput ruzicastih balerina.

Prostor je uredjen maksimalno, promenjeno lice dobro poznatog restorana.

Haljina od sampanj tila povrh sampanj svilenih podsuknji sa ruzama u skutima i Swarovski kristalima optocenim korsetom - prekrasna nevestinska haljina - ni bidermajer nije smeo da bude drugaciji. Omiljena Elenina vezena cipka kao torbica sa omiljenim ruzama, tracicama, cipkicama, bisernim niskama...

 

Teleflorina klasika

Teleflorina klasika je jedan od stilova koji se najviše traži. Romantično a divlje kultivisano. Cvetna dekoracija može biti diskretna, jednostavna, bogata, ekstravagantna, elegantna… BUKET venčani najčešće poklanja kuma. Ona ga bira po želji neveste ili joj je izbor prepušten. U tom slučaju kumi preporučujemo da obrati pažnju na izgled neveste tog dana, na haljinu, detalje, boje… (detaljnije o stilovima Teleflorinih bidermajera u rubrici Teleflorini bidermajeri). Teleflorini bidermajeri

 

Svatovi

U zavisnosti od običaja svatovi se prepoznaju po tome sto su okićeni. Domaćini ih kite peškirima, ukrasnim maramicama, najčešće ruzmarinom ili cvećem. Prvo se kiti mladoženja, dever, deveruša, stari svat, kum i kuma, roditelji

Vezeni peškiri se stavljaju preko levog ramena ili se na levu stranu pričvršćuje ruzmarin i cveće. Okićen ruzmarin se slaže u korpu koja je isto tako ukrašena.

Kićenje obavljaju devojke, nevestine neudate sestre ili drugarice, po katoličkom običaju-deveruše, najbolje drugarice. One su podjednako važne kao i kumovi, održavaju dobro raspoloženje gostiju i rasterećuju nevestu.

Cvet za mladoženju je cvetić iz bidermajera, najčešće ruža, diskretno ukrašena listićem bršljena, aspargusom trefern. Ako u bidemajeru ima detalja može i cvetić da bude sa bisrečićima, nitima… Kumin cvetić obavezno sa gipsofilom, može i saten tračica, organdin.

Venčić za glavu pored neveste, nose i deveruše.

 

Auto - što je bidermajer za nevestu to je auto za mladoženju. Odlazak na venčanje autom iz snova nekim starim oldtajmerom, limuzinom ili kočijom takođe biva primećen. Obavezno je cvetno dekorisan aranžmanom samo napred, i napred i pozadi, možda cvetnom girlandom, balonima, aranžmanom u obliku srca ili burme. Izbor cveća zavisi od boje automobila, nekad postoji zaštitna boja svadbe, amblem i cveće je u tim nijansama (svetloplavo i srebrno).

 

Dekoracija kuće

Cvetni luk na kapiji ili iznad vrata je dobro poznati znak.U modi je cvetna girlanda koja prati okvir vrata na jednoj strani duža a na jednoj kraća. Jednostavnija upletena izdržljivijim zelenilom i gipsofilom, mestimično aranžirana ljupkim cvetovima mini ružica, margareta. Može biti bogatije aranžirana uz dodatak plodova iz prirode, grana, detalj mašne od tila, organdina i sl.

Sve češće se ulazna vrata ili vrata devojačke sobe obeležavaju venčićem u obliku srca ponekad sa strelom od stabljika pšenice.

Cvetni aranžmani za kuću mogu biti diskretnije, bogatije ili ekstravagantno aranžirani u zavisnosti od želje, ambijenta, stila… Cveće se postavlja na komode, stolove za posluženje. U većim prostorima se postavlja aranžman na stalku.

 

Dekoracija sale

U zavisnosti od boja koje preovlađuju i stila prave se cvetni aranžmani. Za mladenački sto postavlja se glavni aranžman obično izduženih linija sa nisko postavljenim cvećem, na sredini stola ili na ivici sto daje mogućnost da zelenilo, grane I cveće može da pada čime se pojačava dekorativni efekat.

Nekad se pravi kompozicija od aranžmana i girlandi koje se prikače za stolnjak ili prate ivicu stola - pošto cveće nije u vodi za girlande treba birati izdržljivije cveće, ružice, ornitogalum, margarete...

Na stolovima za goste mali aranžmani od istog cveća kao glavni aranžman - lepe su varijante sa svećama ili malim balonima. Prsten od cveća za salvete, za nož. Cvetak za svakog gosta ili mali poklon.

Švedski sto može biti dekorisan aranžmanom na stalku. Ovi aranžmani su zahvalni i za dekoraciju same sale jer deluju impresivno. Cveće je na visini i može da se postigne linija koja se pruža ka zemlji.

Posebnost čine aranžmani na konstrukcijama neobičnog oblika.

Nekad se venčanje obavlja u samoj sali u kojoj se održava proslava. Prostorna konstrukcija može da izgleda kao na slici.

 

Torta

Torta - kad su slavlja u pitanju torte su neizbežne, posebno rođendani, venčanja. Cvetiće od marcipana sve češće zamenjuju sveži cvetići. To može da bude cvet iz bidermajera, njen omiljeni cvet… Prekrivene šlagom, marcipanom ili specijalnom šećernom masom, dobro podnose mini cvetne aranžmane u podlošku. Cvetići se mogu poneti za uspomenu.

 

Zapis sa jednog venčanja

Gospođica Ivana je tri puta bila kuma. Pošto su kume zadužene za izbor bidermajera ona je sva tri odabrala u Teleflori. Ovaj put je došla da se dogovori oko cvetne dekoracije za svadbu njenog brata iz Austrije. O svim detaljima se vodilo računa, sve je moralo da bude besprekorno. Mladence koji su odseli u hotelu dočekalo je nekoliko cvetnih aranžmana u znak dobrodošlice. Sala za koktel je bila svečano ukrašena kao i sto za kojim su sedeli mladenci i kumovi. Na gostinskim stolovima svećnjaci sa mini cvetnim aranžmanom i svećom. Aranžman za limuzinu koji je dovezao mladence do crkve. I dva bidermajera, poluviseći sa kalama i jedan manji okrugli, ružin za bacanje.


ISTORIJAT BIDERMAJERA

Prva zabeležena upotreba cveća na venčanjima datira od 4. veka kada su mlade nosile venčiće od cveća i trava jer se verovalo da trave iz venčića imaju magičnu moć da oteraju zle duhove od mlade. Ti venčići su se uglavnom nosili zajedno sa velom ili iznad vela.

Romanske mlade tog perioda nosile su žute velove, jer se verovalo da je žuta omiljena boja boga venčanja i da će doneti sreću. Pored venčića mlade tog vremena su nosile i nekoliko stručaka žita koje je simbolizovalo plodnost

Period od 5. do 10. veka  karakteriše upotreba girlandi, pored već uobičajenih venčića. Girlande su bile popularne zbog svoje mnogostruke primene. Osim što je mlada mogla da se njima okiti, služile su i za dekoraciju gozbene sale, a bile su vrlo jednostavne za pravljenje.

Danas je takođe popularna girlanda, istina, mnogo češće za dekoraciju, mada je možemo sresti i kao modni detalj oko ramena jedne moderne i neformalne mlade.

Najraniju pojavu današnje okrugle forme venčanih buketa nalazimo u Evropi oko 14. veka. Verovalo se da buketići od cveća i mirišljavih trava imaju antiseptičko i terapeutsko dejstvo i da čuvaju od kuge i ostalih bolesti. Pravljeni su uglavnom u metalnim držačima ispunjenim mahovinom, da bi se sačuvala vlaga. Početkom 17. veka takve buketiće su nosili i muškarci i žene na venčanjima ali samo iz estetskih razloga. Kolonisti su tu modu preneli u Ameriku, gde nošenje buketića u toku venčanja postaje popularnije nego u Evropi. U 19. veku takvi mali okrugli buketići postaju obeležje viktorijanskih dama koje su ih nosile na haljinama.

Tokom 16. veka mlade koje su živele u gradovima počinju da nose venčiće od svilenih traka upletene sa žitom. Girlande od lišća i cveća su nosile u kosi. Simbolika kruga, kao znaka večne ljubavi je imala veliki uticaj u tom periodu. Ova moda je postala popularna i početkom 20. veka, a zadržala se do danas kao čest nostalgičan detalj sa istom simbolikom.

Početak 17. veka je bilo vreme socijalnog uspona i izuzetne ekstravagancije među evropskim kraljevskim porodicama. Mlade su bile bogato i kitnjasto odevene u jarkim bojama, a okićene zlatom, srebrom i dragim kamenjem, što se sve odražavalo na cveće i stilove buketa. Zelenilo je često bilo prekriveno zlatom ili srebrom. Međutim, na kraju 17. veka venčanje je pretvoreno u jednostavnu ceremoniju u kući i ekstravagancija je totalno ukinuta.

Oko 1756. godine počinje da se pomalja ideja venčanja u belom sa svim danas poznatim pratećim detaljima i ukrasima. Pored bele bile su popularne i plava, ljubičasta i žuta. Velove su zamenile kapice - boneti i šeširi obrubljeni čipkom i ukrašeni cvećem. Tokom ranog 19. veka, perioda velikog romantizma, ova ideja - venčanja u belom je sasvim učvršćena. Omiljeno cveće su bili cvetovi pomorandže, ruže, mirta. Prateći trendove viktorijanskih dama koje su nosile korsaže ("bukete za telo" i "bukete za rame") na svakodnevnim haljinama, postali su nezaobilazni modni detalji na venčanicama tadašnjih mlada, napravljeni uglavnom samo od pomorandžinih cvetova ili od ruža. Bidermajer stil venčanih buketa bio je popularan od 1850-1870. inspirisan švajcarskim, austrijskim i nemačkim običajima. Glavno obeležje tog stila je slaganje cveća u koncentričnim krugovima odvojenih zelenilom. Često su korišćene kore limuna i pomorandže uz dodatak jasmina i mente zbog mirisa.

Tokom 1880-1890 godina cveće za venčane bukete je birano prema formi, određenom mirisu i boji. Najpopularnije su bile orhideje, ruže i gardenije. Karanfili su se tada smatrali egzotičnim cvećem jer su tek počeli da proizvode varijetete sa dugačkim drškama i krupnijim cvetom. Favorit tog vremena je bio kaskadni buket od nekoliko tuceta karanfila sa plumosusom i širokim čipkanim trakama.

Sa prelaskom u 20. vek, buketi postaju veći, bogatiji, uglavnom kompaktni i u trouglastoj formi, od sitnijeg cveća i gomilom padajućih traka na čijim su krajevima bili privezani cvetovi i zelenilo. Oko 1912. buketi postaju manji, prirodniji. Široke, do članka duge haljine, šeširi sa širokim obodom i široki, trouglasti buketi u naručju bili su tipični za mlade tog vremena. Zatim dolazi vreme bogatijih buketa, sve češće kaskadnih, sa trakama na kraju kojih je bilo uobičajeno da vise dva simbolična venčića. Za vreme rata, bili su popularni kompaktni buketi od sitnijeg cveća sa čipkanim obrubom i podsećali su na one iz 1600-tih. Tokom 50-tih godina 20. veka sve popularnije postaju modernije forme, i novije vrste cveća poput glamelija npr. Šezdesetih godina deca cveća će doneti svoj stil. Venčanja su sasvim neformalna, uglavnom na otvorenom, uz izlazak ili zalazak sunca, a mlada je najradije sama brala cveće za svoj buketić.

Sedamdesetih godina kaskadne forme dobijaju na svojoj jasnoći i postaju dosta popularnije nego ranije. Za formalna venčanja karakteristični su klasičniji buketi tamnijih boja, dok su za neformalna venčanja tipični jedan cvet i vezica nearanžiranog cveća. Venčanjem Princa Čarlsa i Dajane 1981. godine, postaju popularni raskošniji, kaskadni buketi. Kao i uvek, okrugli buketi su uvek popularni, ali nešto prozračniji i slobodniji.

Danas su takođe popularne kaskadne forme, ali sa upotrebom mnogo više zelenila nego ranije i većom potrebom da buket izgleda što prirodnije. Naravno tu je i neizbežni okrugli buket, ali sada sasvim kompaktan. Pošto su i današnje venčanice sve manje formalne, onda se ovom tipu buketa treba dodati nešto što će ga učiniti modernijim, ekscentričnijim, pa uglavnom predlažemo zelenilo poput plumosusa i beargrasa. Naravno, današnja mlada ima potrebu da se izdvoji originalnošću, pa nije čudo ako u modernom bidermajeru vidite i ljute papričice, mahovinu, pečurke, šišarke i mnoge druge detalje iz prirode. Od boja je najpopularnija bela i šampanj (krem) uz upotrebu malo jačeg zelenila što je i najelegantnija varijanta. Vrlo retko se kombinuju jake boje, a upotreba traka i tila se skoro sasvim izgubila, osim nekog detalja u bidermajeru od satena ili čipke. Vrlo je važno obratiti pažnju na stil venčanice, šminku, frizuru i na mnoge druge detalje koji su nam potrebni da bismo iskreirali savršen bidermajer.

Na kraju predlažemo da dođete u Telefloru i da u obilju kataloga nađete "onaj iz snova" ili da ga zajedno učinimo takvim.


TELEFLORINI BIDERMAJERI

Bidermajer je Vaš alter ego, pa ćemo zagrebati malo po Vašoj suštini.To ništa ne boli, naprotiv, dok budete držali pravi bidermajer u ruci, a pravog muškarca pod ruku, osetićete se pravom osobom u pravo vreme na pravom mestu, jednom rečju ŽENOM.

Buketići, "veze" cveća sa prvobitno kružno raspoređenim cvetovima održale su se do danas. U Teleflori možemo da govorimo i o karakterologiji neveste na osnovu izbora bidermajera, jer svaki ima karakter zasebne ličnosti.

Bidermajer torbica

Originalan bidermajer buket, nadogradjena ruza u torbici od brsljena.Ove godine narocito su popularne ove torbice. Mogu da budu od zice sa detaljem cveca ili od ekvizetuma.

Koliko lica toliko bidermajera

Jednostavno je uvek u modi. Tri krupne ruže. Maroussia, prozračna traka od organdina, detalj zelenila, nožice se ne skraćuju ili vrlo malo. Dostojanstvena i plemenita snaga. I ekscentrične neveste vole ove jednostavne linije sa ekstravagantnim detaljima emotivne nesputanosti: poludragi kamenčići, staklići, perca… Bidermajeri se prilagođavaju stilu i boji venčanice, kostima ili haljine.

Okrugli bidermajer

Okrugli bidermajeri, što oblikom asociraju na večnost, mogu biti kompaktni sa naglašenim zelenilom ili bez zelenila. Kombinuju se ruže u pupoljku sa otvorenijim ružama tako da se ostavlja utisak da buket diše, nadima se. Dopunjen frezijama, alstromerijama i sve popularnijim ornitogalumom, travčice koje padaju u čupercima za ženu idealistu. Svetlosne sile teže potpunoj vlasti (beli, pastelni tonovi cveća), a oslobađaju se ljupkost i lakoća. Kombinacija belih ruža i belih orhideja - velikodušan temperament, instiktivan, čulan. Belo što je sinonim za čistotu. Čisto zato što se smatra da nema nedostataka, jer je belo. Retko i dragoceno.

Ako je venčanje simbol sjedinjavanja muškarca i žene, onda je bidermajer simbol sjedinjavanja žene i njene duše. On je glasnik njenog srca. Mali bidermajeri, pomalo ekscentrični, pastelnih tonova, šampanj najčešće. Nose u sebi preobilje života i sav beskraj. Veruje se da će se devojka koja uhvati bidermajer bačen preko ramena - i sama uskoro udati.

Na jednom venčanju odjednom je usrećeno 7 devojaka. Kada je nevesta bacila svoj bidermajer, sledilo je iznenađenje, 7 ruža aranžiranih svaka posebno kao mini buketić poletelo je ka iznenađenim devojkama.

Bidermajer preko ruke

Najčešće je to buket kala za naručje - prefinjenih linija sa listovima dracene ili aspidistre, aralije i travčicama beargrassa što padaju i mašnom od svilenkaste mrežice ili drugog materijala uz haljinu jednostavnih linija od čipke u beloj ili šampanj boji, deluje otmeno

Poluviseći bidermajer

Ovaj venčani buket je najviše uklopljiv. Preporučujemo ga uz dugu haljinu boje slonovače, jednostavnih linija ili uz haljinu breskva boje sa vezom i aplikacijama u tim tonovima. Cveće kao i zelenilo blago izlazi iz okvira kruga, umereno se rasipa na jednoj ili obe strane buketa. Podjednako dobro stoji u ruci odlučne žene koja zna šta hoće kao i one koja je manje sigurna.

Od vremena Lady Di postaje sve popularniji. Zahteva raskošnu venčanicu. Sav od orhideja pristaje otmenim i suptilnim damama. Kombinuje se najviše tri vrste cveća (ljljani, ruže i sitnije cveće). Oplemenjen biserima dobija svojstvo kraljevskog.

Neobični, ekscentrični bidermajer

Predstavlja često spoj originalne ideje i forme ili pak dodatak nečeg nepredvidljivog (bidermajer sa povrćem). Kao detalj koriste se plodovi, krive grane, mahovina, perca…

Venčić od vlati trave

Venčić od vlati trave sa mini ružicama sa nevestine glave preselio se u ruke. Deluje šik i sve popularniji je u Teleflori. Kao krug simbol je zaštite i stabilizator duše i tela. Najbolje pristaje uz dugu lepršavu haljinu bebi roze, prozračno plave, tirkiz i naravno bele boje. Naglašava romantičnu i ljupku prirodu neveste i daje osećaj lakoće, čini se da ona lebdi.